Persbericht

Escher goes Bach aan het Lange Voorhout


Het Escherjaar 2023 inspireert Geerten van de Wetering, Aus Greidanus, David Schoch en Jeroen Alexander Meijer, alle vier regionale en nationale grootheden op hun vakgebied tot een onverwachte gelegenheidssamenwerking. Dit is op 16 september vanaf 20.30 in de Haagse Kloosterkerk waarin het leven en werk van Escher en Bach op bijzondere, onverwachte cross-overconcert bij elkaar komen met muziek, lichtkunst en theater. Greidanus tekent voor het theatrale met inspirerende citaten van Maurits Escher, Schoch en Meijer voor de lichtkunst en Van de Wetering voor de klanken van Bach op het Marcussenorgel van de Kloosterkerk.

Mystieke ervaring

Het is dit jaar 125 jaar geleden dat de grafische kunstenaar Maurits Escher geboren werd. Escher, beroemd vanwege zijn grafische kunst, had een grote liefde voor muziek, in het bijzonder de muziek van Johann Sebastian Bach. Van de Wetering vertelt: “Ik ontdekte dat Escher als 22-jarige jongen in Haarlem een emotionele, bijna mystieke ervaring met het orgel had. Hij beschrijft dat hij volledig verpletterd werd door de klank van het orgel, en liggend met zijn rug op de stenen kerkvloer van de Bavo in Haarlem zag hij de hele kerk voor zich bewegen en het orgel op zich afkomen. Ook schrijft Escher vaak over Bach, bijvoorbeeld dat hij naar muziek van Bach luisterde tijdens het werken aan zijn tekeningen. Voor mij een mooie aanleiding om me nader te verdiepen in de relatie tussen Escher, Bach en het orgel. Zo ontstond het idee om muziek, theater en lichtkunst te gaan combineren. Ik ben heel blij dat Aus Greidanus, Jeroen Meijer en David Schoch meteen enthousiast waren. Juist vanwege de relatie tussen beeld en muziek, leek het me mooi om met nieuwe kunstwerken, lichtkunst in dit geval, die relatie beeldend te maken.”.

Op de schouders van grootheden

Escher en Bach, twee enorme grootheden, hebben na hun dood een renaissance doorgemaakt die tot op de dag van vandaag voortduurt. Greidanus raakte daardoor bijzonder geïnspireerd: “Zij zijn elk op hun eigen terrein uniek en onovertroffen. Beiden workaholic. Beiden wereldberoemd. Bach, volgens velen de meest invloedrijke componist aller tijden en Escher een van de meest gereproduceerde kunstenaars ter wereld. In de Kloosterkerk aan het Voorhout op loopafstand van het Eschermuseum leg ik op 16 september verbanden en sla ik bruggen tussen de muziek van Bach en het grafische werk van Escher. Het is inspirerend om op de schouders van deze grootheden te gaan staan. Wat zouden ze elkaar te zeggen hebben? Zouden ze zichzelf herkennen in het werk van de ander? Escher vaak luisterend naar Bach in zijn atelier en Bach zou zeker geïnspireerd zijn door de paradoxen, de illusies en dubbelzinnigheden in het werk van Escher”.

Spannende lichtkunst

Tijdens de muzikale uitvoering worden originele lichtkunstwerken getoond, die zijn geïnspireerd op het werk van Escher en speciaal zijn gecreëerd voor deze voorstelling door het kunstenaarsduo Schoch en Meijer. Deze kunstwerken nemen het publiek mee op een reis door herhaling, perspectief en schaduw, net zoals te zien is in het oeuvre van Escher. De voortdurende evolutie die kenmerkend is voor de muziek van Bach, vindt eveneens weerklank in de variaties van licht die door de kloosterkerk zijn verspreid. “Soms, als de organist Bach speelt, dan valt alles weg, dan zijn er geen mensen meer, geen kerk, dan is er niets dan klank”, besluit Van de Wetering met een citaat van Escher. “Ik wens dat het publiek op deze avond dezelfde ervaring als Escher mag hebben!”.

Kaartverkoop en meer info

Kaartjes kunnen gekocht worden via www.podium21.nl. Podium21 is een nieuw initiatief dat najaar 2021 van start is gegaan. Het staat voor een eigentijdse, avontuurlijke en gevarieerde programmering rondom het orgel voor een breed publiek.

Bezoekers van het concert kunnen in de week voorafgaand en na het concert op vertoon van hun ticket €6 korting krijgen op de toegang tot museum Escher in het Paleis.

Dit concert is onderdeel van de derde editie van Festival Klassiek achter de Duinen. Het festival vindt plaats van 15 t/m 17 september op verschillende plekken in Den Haag. Meer info over het festival is te vinden op www.klassiekachterdeduinen.nl.

Contactinfo

Vragen of op zoek naar informatie? Neem dan gerust contact op via ons mailadres of via dit formulier.